این روزها کشور از نظر اقتصادی در شرایط بسیار سختی به سر میبرد و میتوان گفت در حال کسب تجربهای جدید است. از همینرو حفظ ارزش پول یکی از مهمترین اولویتهاییست که در زمان سرمایهگذاری، پررنگتر از گذشته باید به آن توجه کرد. خوشبختانه روشهای بسیار زیادی برای سرمایه گذاری وجود دارد که هرکدام جزئیات و پیچیدگیهای خاص خود را دارند. اما با توجه به وضعیت موجود اقتصادی، اغلب افراد پذیرفتهاند میتوانند با سرمایهگذاری بر روی گزینههای با ریسک مناسب اما بازدهی خوب و متناسب با تورم، سود مناسبی را به جیب بزنند. در چنین شرایطی، صندوق سرمایه گذاری بهترین گزینه به حساب میآید. اما چگونه میتوان بهترین آنها را یافت؟ معیارها برای انتخاب چیست؟
در ابتدا باید بدانید؛ انواع مختلفی از صندوقهای سرمایهگذاری وجود دارد که با توجه به دارایی افراد از سطح ریسک متفاوتی برخوردارند. اینجاست که میتوان گفت؛ افراد با هر میزان ریسک پذیری میتوانند در نهایت صندوق مناسب خود را بیابند. هر چند که مسائل بسیار زیاد دیگری هم در انتخاب نهایی تاثیر میگذارد.
با توجه به اهمیت این موضوع قصد داریم در ادامه این مقاله توضیحات مفصلتر و نکات تاثیرگذار مهمی را در راستای انتخاب بهترین صندوق سرمایه گذاری ارائه دهیم. با ما همراه باشید.
صندوق های سرمایه گذاری را بشناسید
اگر تصمیم به ورود به بازارهای مالی را گرفتهاید؛ مطمئنا واژه صندوقهای سرمایهگذاری نامآشناترین واژهایست که به گوشتان خورده. اما منظور از این صندوقها چیست؟
خب باید بگوییم؛ صندوقهای سرمایه انواع مختلفی دارند که برای شروع فعالیت در این صنعت باید آنها را بشناسید. این صندوقها که از جمع شدن سرمایههای بزرگ و کوچک افراد حقیقی و حقوقی به وجود میآیند، میتوانند مبالغ بدست آمده را در صندوق سرمایه گذاری هر فرد به سهام، سپردههای بانکی، اوراق مشارکت و اوراق بهادار و سایر سرمایههای مجاز تبدیل کنند.
درواقع میتوان این نوع سرمایه گذاری را یک نوع سرمایه گذاری غیرمستقیم دانست. جایی که افراد بدون نیاز به آموزش و صرف وقت برای یادگیری بازارهای مالی و سرمایه، با کمک گرفتن از متخصصین فعال در صندوقها، مدیریت سرمایهشان را به آنها سپرده و در نهایت از سود بدست آمده لذت ببرند.
ویژگیهای مهم صندوق سرمایه گذاری
در ابتدا باید بدانید؛ انواع متفاوتی از صندوق سرمایه گذاری وجود دارد که آنها را میتوان به صندوقهایی با درآمد ثابت، سهامی و مختلط تقسیم بندی کرد. در این میان صندوقهای سهامی و مختلط بیشترین میزان ریسک و صندوقهایی با درآمد ثابت همانطور که از اسمش پیداست کمترین میزان ریسک را به خود اختصاص دادهاند. اما با این حال صندوقی میتواند لقب بهترین را بگیرد که ویژگیهای زیر را دارا باشد:
- بازده تاریخی مناسب
- ضریب بتا
- ضریب آلفا
- دارایی تحت مدیریت
هر کدام از این ویژگیها میتواند تاثیری متفاوت بر تصمیم گیری نهایی افراد داشته باشد.
معیار انتخاب صندوق های مناسب سرمایه گذاری
این روزها همه نگران بالا رفتن تورماند و به دنبال راهی برای سرمایه گذاری میگردند تا آینده مالی خودشان و فرزندانشان را تضمین کنند. اما برای انتخاب بهترین صندوق سرمایه گذاری، سنجشهایی لازم است که آنها را به معیاری برای انتخاب بهترینها تبدیل میکند.
از طرفی به خاطر داشته باشید؛ هیچ کدام از معیارهای مشخص شده نمیتوانند به تنهایی به عنوان سنجشی برای انتخاب بهترین صندوق سرمایه گذاری شناخته شوند. بیایید معیارهای این انتخاب مهم را بشناسید.
سابقه و عمر صندوق
اگر بخواهید چند مورد برندهای معتبر جهان را معرفی کنید، کدامها را به زبان میآورید؟ مسلما آن برندهایی که سابقه و تجربه بالاتری دارند در ذهن شما حاکماند! این مسئله حتی درخصوص صندوقهای سرمایهگذاری نیز صدق میکند.
البته سالها و سابقهای که یک صندوق از خود به جای گذاشته به تنهایی نمیتواند معیار انتخاب آن باشد. درواقع این مسئله که چطور توانسته تورم، نوسانات و عوامل اقتصادی را کنترل و پشت سر بگذارد، مسئله مهمتریست که باعث توجه ما به آن صندوق خواهد شد!
اجازه دهید سوال مهمی را بپرسیم؛ چطور میتوان ریسکها و نوسانات حول یک صندوق را درک کرد؟ خب مرکز پردازش اطلاعات ملی ایران مهمترین منبع برای استخراج چنین اطلاعات است.
دارایی و حجم صندوق
دارایی یک صندوق سرمایه گذاری را به عنوان حجم و اندازه آن در نظر میگیرند. از همینرو هرچقدر که دارایی یک صندوق بیشتر باشد، بدین معنیست که اعتماد افراد بیشتری را جلب کرده و سرمایهگذاران با توجه به شفافیت عملکرد و امنیت این صندوق به سرمایه گذاری در آن علاقه نشان دادهاند.
البته صندوقهایی با حجم فعالیت بالا، برای آن دسته از افرادی که تمایل به فعالیتهای قابل توجهای دارند، امکان مانور را کم میکند زیرا تنوع سازی بسیار محدودی انجام گرفته است. این در صورتیست که صندوقهای کوچک در کوتاه مدت میتوانند سود بیشتری را به دنبال داشته باشند. حال اگر به دنبال سرمایهگذاریهای بلند مدت یا حتی میان مدت هستید؛ صندوقهایی با حجم بالا بهترین گزینه برای شماست.
عملکرد و کارنامه صندوق
همه ما با واژه کارنامه آشناییم. در تمام طول عمر خود با کارنامههای زیادی سر و کار داشتهایم. کارنامه همان مجموعه عملکردیست که فعالیتها را مورد سنجش قرار میدهد. از همینرو نباید یک موضوع را معیار قرار داد.
در این شرایط باید بازار، میزان ریسک پذیری و حتی عملکرد صندوق را کنار هم قرار داد و بهترین صندوق سرمایه گذاری را پیدا نمود.
بازدهی
شاید بتوان گفت؛ میزان بازدهی یک صندوق سرمایهگذاری جزء مهمترین معیارهاییست که یک سرمایه گذار را میتواند به سمت خود جذب کند. چرا که افراد همواره به دنبال بازدهی و افزایش ارزش پولی هستند که سرمایه گذاری کردهاند.
اما مسئله اینجاست این بازدهی به دو عامل بسیار مهم وابستهست. عامل اول به بازه زمانی بازدهی و دوم نحوه مدیریت صندوق.
صندوقهای زیادی را دیدهایم که در بازههای زمانی مختلف مثلا در زمانی که شرایط بازار هیچ شکوفایی نداشته، با یک مدیریت صحیح و حساب شده، توانسته عملکردی قابل قبول و همراه با سود را از خود به جای بگذارد.
نتیجه گیری
در این مقاله تمامی آن معیارهایی که به شما در انتخاب بهترین صندوق سرمایه گذاری کمک میکند، گفته شد. اما در این میان مقوله دیگری هم وجود دارد. مقولهای که کاملا به روحیه و شخصیت شما به عنوان سرمایه گذار مرتبط است! کمی با خود فکر کنید؛ آیا شخصیتی ریسک پذیر هستید یا ریسک گذیر؟ هرکدام از این شخصیتها باید تلاش کنند تا زمینههای سرمایه گذاری مناسب خود را بیابند. در غیراینصورت هیچگاه نتیجه مطلوب حاصل نمیشود!
در این راستا مشورت گرفتن از افراد باتجربه و متخصص میتواند بسیار کمک کننده باشد. از همینرو مفتخریم بگوییم؛ مشاوران و کارشناسان هلدینگ آداک موظفند تا در جهت منافعتان بکوشند و به رشد و پویایی مالی شما کمک کنند. برای دریافت مشاوره با مشاورین آداک، دریافت برنامه ریزی و روشهای سرمایه گذاری و پس انداز میتوانید به بخش تماس با ما مراجعه کنید.